Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete tagja az Európai Független Iskolák Nemzeti Szövetségei Tanácsának (European Council of National Associations of Independent Schools – ECNAIS). Az ECNAIS az Ukrajnai történések kapcsán nyilatkozatot adott ki a békéért, a nemzeti önállóság elismeréséért és szabadságáért, címezve ezt minden európai hatóságnak és más szövetségesnek. Az ECNAIS nyilatkozatát angolul és magyar fordításban közöljük.

  1. február 28.

Tárgy: Nyilatkozat a békéért, a nemzeti önállóság elismeréséért és szabadságáért

Minden európai hatóságnak és más szövetségesnek.

 

Az ECNAIS, az Európai Független Iskolák Nemzeti Szövetségeinek Tanácsa, amely az európai oktatási intézmények 20%-át képviseli, a legnagyobb mértékű együttérzését fejezi ki tagja, a Kijevi Magániskolák Egyesülete részére, és minden ukrajnai független iskola részére.

2018-ban az ukrán magániskolák látták vendégül az ECNAIS éves konferenciáját, és büszkén mutatták be országuk új oktatási törvényeit, és egy modern, szabad Ukrajna felépülésének folyamatát vetítették előre. Most mindez veszélybe került.

Tanárok, szülők és gyerekek mennek az utcára, hogy az életükért és jövőjükért harcoljanak. A szabad világ nem nézheti ezt tétlenül!

Ezért felkérünk minden országos és nemzetközi hatóságot, hogy tegyen megfelelő és elkötelezett lépéseket az illegális háború megállításáért, és garantálja Ukrajna szabadságát, valamint állampolgárainak jogát ahhoz, hogy egy szabad országban élhessenek.

Javasoljuk, hogy az iskolák világszerte vállaljanak szolidaritást az ukrajnai emberekkel, és hallassák a hangjukat.

 

ECNAIS

 

Rodrigo Melo, elnök, Portugália

Anke Tastensen, főtitkár, Dánia

Markku Moisala, gazdasági vezető, Finnország

Sónia Vieria, titkár, Portugália

ECNAIS Ukrajna pdf

2022_02_28_Ukraine