A 2021-es Várhegyi György Díjas Dr. Ámbédkar iskola igazgatójával, Derdák Tiborral beszélgetett a Miskolci Keresztény Szemle.

A beszélgetés egy része az alábbiakban olvasható, teljes terjedelmében pedig a http://keresztenyszemle.hu/wp-content/uploads/2021/01/Szemle-2020_2_sz%C3%A1m_web.pdf linken található meg.

A Dr. Ámbédkar Iskola 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy olyan közösségekben
is megnyíljon a továbbtanulás lehetősége, ahol az érettségizettek aránya nem éri el az 1%-ot. Az iskola a Nyílt Társadalom Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat segít-ségével Sajókazán nyitotta meg első épületét. 2016-ban Miskolcon költözhetett új épületbe, majd 2018-ban megnyílhatott az iskola munkáját segítő Martin Luther King Kollégium. Az iskola igazgatója Derdák Tibor, aki az alábbi beszélgetésben így vall arról a tevékenységről, melynek eredményeképpen a sikeres érettségi birtokában több mint száz diák számára nyílt meg a felsőfokú tanulmányok végzésének lehetősége.
Mi a Dr Ámbédkar Iskola, és mi a Martin Luther King Kollégium?
Miskolcon az Újgyőri Piaccal szemben áll egy régi iskolaépület. Rajta még kibetűzhető a valaha itt működött iskola neve: Karrina Szakképző. Az az iskola már lassan évtizede bezárt, de néhány éve újra diákok zsivaja tölti meg az ódon falakat. Ma ez egy technikum, mely az indiai történelmi személy, Dr. Ámbédkar nevét viseli. Néhány villamos-megállóval följebb, a Táncsics tér közelében kollégiumot is nyitottak az alapítók, amely Martin Luther Kingről kapta a nevét.
A diákok jórészt halmozottan hátrányos helyzetű fi atalok, akik érettségi és érettségire épülő szakma megszerzését tűzték ki célul. Az iskola és a kollégi-um falai közül gyakran szűrődik ki cigány népzene, rap, reggae – a tanulók behozzák a saját világukat Alsózsolcáról, Sajókazáról, Körömből, Szepsiből, Alsóvadászról, Fügödről, Ináncsról, Hernádszentandrásról, Sajókeresztúrról és persze Miskolcról… A tanárok is távoli tájak üzenetét hozzák a városba: van közöttük amerikai, afrikai, szlovákiai, baranyai, pesti, edelényi, encsi, de miskolci is akad.

Miért van szükség Miskolcon egy újabb középiskolára, amikor egyre kevesebb
a város lakossága, és mindenhol egyre kevesebb a diák?
Ez a technikum jórészt messziről hoz diákokat Miskolcra, messziről hoz tanárokat, és egész szellemisége újdonság a városban. Alternatíva a leépülés-sel szemben, perspektíva a beszűkülő környezetben, a jövő ígérete a lerombolt számozott utcákkal éppen átellenben.